Печурки – извор на хранливи материи
Печурките кои уште популарно ги нарекуваме ,,шумско месо”, претставуваат незаменлив дар од природата. Како храна и лек присутни се повеќе од илјада години. Во почетокот човекот ги користел дивите видови, а потоа се почнало и со нивно култивирање и одгледување.
Печурките природно содржат малку масти, холестерол и калории.
Во 100 грама зготвени печурки има само 28 калории, 0 грама масти, 2 грама протеини, 5 грама јагленохидрати (2 грама влакна и 2 грама шеќер).
Истата количина печурки содржи 5 проценти од препорачаната дневна доза на витамин Д.
Едно истражување покажа дека со додавање на сушени печурки во исхраната ефикасно се зголемува нивото на витаминот Д во организмот.
Кога станува збор за минералите, печурките се најбогати со калиум (356 милиграми во 100 грамови), и железо (1,7 милиграми во 100 грамови).
И покрај тоа што постојат различни видови на печурки, поголемиот број содржат слична количина на хранливи материи, независно од обликот и големината.