Што е поопасно за здравјето – сол или шеќер?
Честото конзумирање на сувото грозје ги носи следните користи за нашето здравје:
Врамнотежена киселост на желудникот
Тоа содржи многу минерали кои се сметаат за алкални. Тука спаѓаат бакарот, калиумот, магнезиумот и железото. Тие помагаат во регулирање на ацидобазната рамнотежа во телото, истовремено урамнотежувајќи ја желудочната киселина и спречивајќи ја прекумерната киселост на организмот предизвикана од лошата исхрана.
Превенција на рак
Оксидативниот стрес предизвикан од слободните радикали претставува главен придонес за развој на карцином, раст на тумори и прерарано стареење. Бидејќи тоа е богато со антиоксиданти кои ги контролираат слободните радикали, редовното јадење на сушено грозје помага да го заштитиме телото од оксидативните оштетувања и да го спречиме ризикот од ракот.
Ја спречуваат анемијата
Тие исто така можат да помогнат во намалување на ризикот од анемија, односно состојбата на недоволно количество црвени крвни зрнца кои го транспортираат кислородот до другите делови од телото. Бидејќи многу од хранливите состојки се потребни за градење клетки, конзумирањето може да помогне во одржување на здрави крвни зрнца.
Подобрено варење
Растворливите влакна се важни за здравјето на цревата. Тие го подобруваат варењето на храната, овозможуваат чувство на ситост, ја спречуваат тврдата столица и имаат позитивно влијание на намалувањето на холестеролот.
Пониско ниво на шеќер во крвта
Иако содржат високо ниво на шеќер, сепак тие не предизвикуваат високи нивоа на шеќер во крвта.