Најдобриот рецепт за вкусни домашни крофни

Крофни со прав шеќер или пак полнети со омилениот џем, а можеби и со крем од ванила или со чоколаден крем … Изборот е ваш!

Потребно е:

750 гр брашно
100 мл масло
4 лажици шеќер
1 јајце
1 жолчка
500 мл млеко
40 гр свеж квасец
малку сол
масло за пржење
1 ванилин шеќер
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:

– Квасецот растопете го во 100 мл млако млеко со малку шеќер и малку брашно во него. Оставете го на топло место да нарасне.

– Во меѓувреме изматете ги јајцата со остатокот од млекото, шеќерот и малку сол. Додадете го стасаниот квасец, па полека додадете ги брашното и маслото со постојано мешање со дрвена лажица.

– Тестото оставете го да стои на топло место додека двојно не нарасне. Потоа развлечете го со дебелина од околу 1 см и со чаша или модла вадете крофни.

– Оставете ги да стојат уште половина час, а потоа пржете ги во врело масло.

– Готовите крофни посипете ги со шеќер во прав во кој сте го измешале ванилиниот шеќер.

Leave a Comment