Компир-пита: Ќе посакате да ја направите и пробате веднаш

Подгответе ја денес оваа вкусна пита…

Потребно е:
20 г свеж квасец
200 мл вода
1 лажиче шеќер
4 средно големи компири
300 г брашно
прстофат свеж рузмарин
1 лажиче сол
2 лажици маслинов зејтин + за премачкување
морска сол
сусам

Подготовка:
– Компирите измијте ги и варете ги 20-тина минути во солена вода. Исцедете ги, излупете ги и испасирајте ги. На испасираните компири додадете им сол по вкус и оставете да се изладат.

– Во еден сад ставете вода, шеќер и додадете го квасецот. Садот оставете го на топло за да стаса квасецот. Во стасаниот квасец додадете маслиново масло и промешајте.

– Во изладените компири додадете ги брашното, ситно сечканиот рузмарин и надојдениот квасец. Замесете меко тесто. Покријте го со памучна крпа и оставете го да стаса.

– Големата тава од рерна премачкајте ја со малку масло.

– Стасаното тесто благо размесете го, истенчете го со раце толку за да може да го префрлиме во тавата без проблем. И во тавата продолжете со тенчење на тестото и тоа од средината кон краевите на тавата. Дебелината на тестото треба да биде како тоа за пица.

– Тестото премачкајте го со маслиново масло, малку посолете го и посипете го со сусам.

– Така подготвеното тесто исечете го на парчиња со големина по желба и ставете да се пече во загреана рерна на 200 Целзиусови степени околу 20 минути, односно додека не порумени.

Leave a Comment